10 maart, Wim van Lankveld: Trekpaarden.

Date/Time
Date(s) - 10/03/2020
19:30 - 22:00

Categories


10 maart, Wim van Lankveld: Trekpaarden.

Oud-Veghelaar Wim van Lankveld uit Schijndel geeft op een lezing over trekpaarden en de rol die ze vroeger speelden in het boerenbedrijf. Geboren in Erp, groeide op in Veghel aan het H. Hartplein en beheerde later een groentewinkel in Schijndel.
Met de binding met Meierijstad zit het dus wel goed.

Sinds zijn pensionering houdt Wim zich vooral bezig met de promotie van het trekpaard en probeert hij zijn passie voor het trekdier met anderen te delen.

Al vanaf zijn jeugd is Wim al met paarden bezig, met name het trekpaard. Na zijn pensionering is Wim gestart met de promotie van dit stoere paardenras. Intussen toert hij met zijn aanhangwagen, al vele jaren door Nederland en België om het trekpaard te promoten. Regelmatig ontvangt hij uitnodigingen om tijdens lezingen en promoties zijn passie met anderen te delen. Uit zijn rijke filmarchief heeft Wim een compilatie gemaakt waarin het trekpaard de hoofdrol speelt. U zult verrast zijn door de unieke beelden die beginnen in 1920 en eindigen in het heden.

 

Het werken met trekpaarden is eeuwenlang een hoogstaande bedrijvigheid geweest.

Het was een kunst om goed te ploegen en te mennen. Iedere boer was trots op zijn paard.
Hij sprak vaak over “mijn paard en ons vrouw”.  

Het landschap veranderde in honderden jaren nauwelijks. Dat was pas bij de komst van de tractor. Kleine perceeltjes met heggen werden enorme akkers en weilanden zonder afscheiding, want de meeste koeien blijven in de moderne landbouw binnen.

Wim is een bevlogen verteller. Hij neemt ons mee in zijn passie met veel mooie foto’s en vooral filmpjes. Filmpjes die vaak een museale waarde hebben waarin we, heel authentiek, de dampende paarden zien zwoegen.

10 maart 2020, 19.30 uur  oude Raadzaal aan de Markt in Veghel.
Entree 2,50 euro, inclusief koffie,  leden heemkundekring gratis .