HISTORISCH VERZAMELALBUM

Date/Time
Date(s) - 08/09/2021 - 02/11/2021
All Day

Categories


HISTORISCH VERZAMELALBUM

VEGHEL KRIJGT EEN HISTORISCH ALBUM

Wat doe je in Coronatijd als je een feestje hebt te vieren?  Voor veel mensen een moeilijke kwestie. Zo ook voor onze erfgoedvereniging Heemkundekring Vehchele. Dit jaar, april 2021, bestonden we precies veertig jaar. Zie de promo van Jumbo

Samenwerking
Er lagen in 2020 plannen klaar om het jubileum met lezingen en een expositie te gedenken met leden en geïnteresseerden. Die plannen konden de ijskast in. Eén van onze leden tipte het bestuur over een historisch verzamelalbum van de gemeente Oirschot. De lokale heemkundekring had dit gerealiseerd samen met de plaatselijke Jumbo. “Wij hebben in Veghel ook een Jumbo,” bedachten we, “zelfs drie.” Daarnaast viert de Jumbo-keten dat ze precies honderd jaar geleden in Veghel zijn begonnen. Ook een goede reden om samen eens terug te kijken in de historie.  
Normaal  zet de Jumbo haar producten zo mooi mogelijk in het zicht.  Nu zetten we samen onze foto’s van het Veghels  erfgoed in de “etalage”.
Zo ging het balletje aan het rollen. Er werd contact gelegd met de drie filiaalhouders van Jumbo. Samen met Tomorrow Local Promotion services, werd er een strak plan uitgewerkt.

Duizenden foto’s
Als eerste werden de onderwerpen uitgekozen en kon archivaris, Henk van der Voort samen met Jan van Erp en Henk van Wanrooij aan de slag om de eerste selectie te maken uit de duizenden historische foto’s. Dankzij het digitale systeem Memorix Maior, hoefden er geen oude schoenendozen omgekieperd te worden op zoek naar geschikte foto’s. Via trefwoorden en straatnamen werden ruim zeshonderd foto’s digitaal uitgezocht. Vervolgens ging Rolf Vonk samen met de archivaris aan de slag om de selectie terug te brengen tot 288 foto’s. Voor de indeling van het album werd een eigen opzet bedacht. Telkens staat er een straat of buurt centraal, maar dan gaat de aandacht vooral uit naar een bepaald thema dat daar duidelijk naar voren komt. Voorbeeld: De Markt als huiskamer. Het gaat dan niet zozeer om de gebouwen op de Markt, maar wel wat daar in de loop der tijden allemaal gebeurde. Dat is ook de leidraad door het hele verzamelalbum. Er is vooral gezocht naar foto’s waar mensen op staan. Door die mensen krijgt de foto een verhaal en wordt het meer dan een mooi oud plaatje.

Kerkdorpen
Het werkgebied van Vehchele omvat Veghel, Eerde, Mariaheide en Zijtaart. Samen zijn de kerkdorpen in beeld gebracht op ruim zeventig sfeervolle foto’s. Bijzonder bijvoorbeeld om te zien hoe is de zestiger jaren de schoolkinderen in Mariaheide via een Baileybrug de levensgevaarlijke weg Veghel -Uden over konden steken. In Zijtaart stond voorheen een molen van Godefridus van Eerd, een voorvader van de Jumbo-familie. Eerde had te maken met zeer grillige gemeentegrenzen en is trots op haar illustere dorpsgenoot, schrijver en tekenaar Bernard van Dam.

Verzamelen
Het is nu aan de Veghelaren om het album zelf vol te sparen. Er zijn 7.500 stevige albums gedrukt die men vanaf 8 september gratis bij de Jumbo kan krijgen als men aan de actie mee wil doen.
Dan kan het sparen beginnen. Bij elke € 10,- aan boodschappen krijgt men een stickerpack met vier plaatjes. Met de nummers is het makkelijk uit te zoeken waar de foto’s in het historische album ingeplakt moeten worden. Jong en oud kunnen natuurlijk meedoen. Oma’s die voor kleinkinderen sparen of kinderen die voor hun ouders sparen, het mag allemaal. Van 8 september t/m 2 november 2021 krijgt ieder de tijd om de foto’s te verzamelen. Er wordt nog nagedacht over een ruilbeurs aan het eind zodat iedereen zijn album vol kan krijgen.

Historisch erfgoed
Met dit album hoopt onze Heemkundekring, samen met Jumbo,  het historisch erfgoed van onze omgeving onder de aandacht te brengen. Mensen die meer weten van de geschiedenis van hun eigen omgeving, zullen zich er meer verbonden mee voelen. Wie meer geworteld is, zal zich meer thuis gaan voelen en zorg dragen voor zijn omgeving: de gebouwen, de natuur en de mensen.
Honderd jaar Jumbo en veertig jaar Vehchele, beiden hebben hun sporen verdiend en hopen nog lang dienstbaar te kunnen zijn aan de mensen uit Veghel en verre omgeving.