Let op is gewijzigd: 16 september lezing oorlogs-archeologie door Jos van der Weerden in het basekamp

#_LOCATIONMAP

Date/Time
Date(s) - 16/09/2019
20:00 - 22:30

Categories


De lezing is van datum, tijd en locatie gewijzigd: De lezing zal worden gehouden op maandag 16 september 20.00 uur in de tent van het basekamp.
Inschrijven is verplicht i.v.m check bij de ingang en is gratis toegankelijk voor iedereen, mits U zich heeft ingeschreven, maximaal kunnen 80 personen zich inschrijven.
U kunt zich inschrijven tot maandag 9 september. 

Onder aan deze pagina kunt U zich via internet inschrijven.
Wilt U liever bellen: 0413 362842

De controle of U bent ingeschreven is bij de ingang van het basekamp .
U komt dus naar de ingang van het basekamp, parkeren op de parkeerplaats 

Hoewel de Tweede Wereldoorlog steeds verder in het verleden komt te liggen, neemt de belangstelling voor dit tijdvak niet af. Ondanks het langzaam wegvallen van de laatste veteranen lijkt de belangstelling alleen maar toe te nemen. Dit zal mede komen door het ontsluiten van veel bronnen en archieven op het internet, waardoor het onderzoek naar deze periode steeds makkelijker lijkt te worden.

Ook de archeologische wereld wordt steeds vaker geconfronteerd met sporen en vondsten uit de oorlog, die, in tegenstelling tot een tiental jaren geleden, meegenomen worden in het lopende onderzoek of zelfs het hoofddoel van een onderzoek vormen. Deze nieuwe tak van archeologie wordt doorgaans aangeduid met de term “conflictarcheologie”. Een strakke definitie is niet te geven, het onderzoek houdt zich bezig met de resten van moderne oorlogsvoering in de breedste zin van het woord. Hierbij gaat het om onder andere slagvelden uit de tijd van Napoleon, maar ook concentratiekampen, vliegtuigcrashes en kazernes uit de Koude Oorlog zijn onderwerp van onderzoek.

De lezing laat aan de hand van praktijkvoorbeelden uit Noord-Brabant, Gelderland en Limburg de ontwikkeling van deze discipline zien. Daarnaast wordt tevens duidelijk gemaakt wat de meerwaarde van de archeologie voor deze relatief recente periode van onze geschiedenis kan zijn. Het wordt in ieder geval duidelijk dat we nog lang niet alles weten….

Jos van der weerden heeft archeologie gestudeerd in Leiden en werkt sinds 2003 bij het archeologisch bedrijf BAAC in Den Bosch. Hij heeft zijn twee hobby’s, archeologie en de Tweede Wereldoorlog, de laatste jaren kunnen combineren in zijn dagelijks werk.

De lezing begint om 20.00 uur in de tent van het basekamp

Inschrijfformulier: