Lezing 175 jaar zusters Fanciscanessen door Bernard Vissers op 25 februari in de H Hartkerk

Kaart onbeschikbaar

Date/Time
Date(s) - 25/02/2019
19:30 - 22:00

Categories


Let op: de lezing is in de H Hartkerk Vondelstraat 9 in Veghel

Het is bijna onvoorstelbaar hoe de wereld de afgelopen 175 jaar is veranderd.
Van een samenleving waar de overheid nauwelijks bemoeienis mee had, waar het katholieke geloof in alle dagelijkse gebruiken was terug te vinden, de gezondheidszorg nog in de kinderschoenen stond en het gewone lager onderwijs voor de meeste kinderen niet weggelegd was. Waar meisjes weinig kansen hadden zich te ontwikkelen. Waar aan gezag en hiërarchie  niet werd getornd…. Tot aan onze tijd,2019, waar alles ter discussie staat en niets meer heilig is.

In het tijdsbeeld van toen, 1844, is de oprichting van een klooster een enorme stap vooruit. Meisjes kregen kansen zich te ontwikkelen tot verpleegkundige, bejaardenverzorgster of schooljuffrouw. Ze organiseerden hun diensten voor mensen die er anders geen toegang toe hadden. 
Dienstbaar zijn met volle overgave, ter liefde Gods. En dat tot midden jaren zestig van de vorige eeuw, vrijwel zonder vergoeding.
In de geest van die tijd was er niet altijd ruimte voor inspraak. Soms werden de zusters als streng ervaren, net als hun eigen ouders, de politieagent, de burgemeester, de pastoor.  Maar de inzet van deze mensen met een roeping , was enorm.
Telkens kwamen er nieuwe uitdagingen; nieuwe plaatsen waar onderwijs en gezondheidszorg nodig waren, terwijl er nog “niets”was. 
Zo kwamen ze ook in de tropen terecht, in Nederlands Indië, de Filippijnen en Kenia. Telkens gingen ze het avontuur aan. Hier lag geen economisch verdienmodel aan ten grondslag, maar wel een gedrevenheid om anderen te helpen.
Deken Bernardinus van Miert heeft dat waarschijnlijk allemaal niet voorzien, maar hij is wel de grondlegger van de zusters in Veghel.  Zoals ook heden ten dagen gewone stappen van mensen met durf en initiatief kunnen uitgroeien tot een e succes , zo gebeurde dat ook in 1844 toen hij enkele drie zuster bereid vond om in Veghel een nieuw klooster te beginnen.

Bernard Vissers, voorzitter van onze heemkundekring, maar ook lid van de erfgoedcommissie van de zusters Franciscanessen, wil u graag over deze ontwikkelingen vertellen op maandag 25 februari.
Op 24 juni 2019 is het precies 175 jaar geleden dat de zusters in Veghel met hun activiteiten begonnen.

Voor de heemkundekring een mooie gelegenheid om hier bij stil te staan.
U bent van harte welkom om 19.30 uur  in de H Hartkerk Vondelstraat 9 in Veghel
Leden gratis, andere belangstellenden 2,50 met gratis koffie.
(Voor 17,50 wordt u lid, ondersteunt u de heemkundekring, krijgt u ons historisch kwartaalblad  en zijn alle lezingen gratis.)