Lezing graven naar duizend jaar geschiedenis op de Markt in Veghel op 29 januari

Kaart onbeschikbaar

Date/Time
Date(s) - 29/01/2018
19:30 - 22:00

Categories


Door Rolf Vonk en archeoloog Kasper van den Berghe.
 
De geschiedenis en de opgraving op de Markt.
Toegang is gratis.
In de pauze is er koffie of thee.
De lezing start om 19.30 uur.
 
Let op: inschrijven via dit inschrijfformulier of telefonisch 362842
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Voorbijgangers kijken wat verbaasd naar de graafmachines, bergen zand en diepe sleuven op het Veghelse marktplein. Dat er gewerkt wordt aan een nieuwe inrichting van het marktplein, is intussen wel bekend. Maar wat zoeken ze daar toch in de grond en waarom duurt het zo lang?

Bij heemkundekring Vehchele weten ze daar alles van. Want de plek waar nu de markt ligt was duizend jaar geleden al bewoond. Er lag een zandrug in het beekdal van de Aa en dat was een prima plek om te gaan wonen. Als ze daar dan gaan graven, dieper dan voorheen, kunnen er bijzondere vondsten gedaan worden. Daarom is er een archeologisch bureau ingeschakeld. Dat betekent voor de aannemer dat er voorzichtig gewerkt moet worden. Oude sporen kun je maar één keer opgraven. En die werkwijze trekt nieuwsgierigen. Achter de hekken houden passanten regelmatig hun pas in en vragen aan de archeoloog en zijn vrijwilligers of ze al iets bijzonders hebben gevonden. “Misschien een pot met gouden munten?”

Die is niet gevonden, maar wel andere bijzonderheden. Vooral bijzonder als je deze informatie koppelt aan gegevens die er al zijn uit oude documenten en eerdere opgravingen. Zo wordt het beeld van de geschiedenis van de Markt steeds wat completer. Daarom leek het de heemkundekring een goed idee om belangstellenden te informeren over de geschiedenis van deze markante plek en dat te koppelen aan de resultaten van de recente opgravingen. Om genoeg mensen in de gelegenheid te stellen de lezing bij te wonen, zal deze twee keer worden gegeven, zowel op maandag 29 als op dinsdag 30 januari, telkens om 19.30 uur in de bovenzaal van het oude Raadhuis aan de Markt. Rolf Vonk zal vertellen over de geschiedenis van de Markt met de bijzondere gebouwen die er stonden en staan, over de kalvermarkt en de markt als ontmoetingsplek. Archeoloog Kasper van den Berghe, die in Veghel de leiding had, zal dit steeds aanvullen met de bevindingen van de recente opgravingen.

De toegang is gratis, maar men dient zich vooraf wel aan te melden, aangezien er een limiet is van 80 mensen per avond.
Aanmelden via het inschrijfformulier op deze site of telefonisch 362842 (Jan van Erp)