Bijeenkomst Ons Landschappelijk Erfgoed

Date/Time
Date(s) - 21/01/2020
19:30 - 22:00

Categories


Ons Landschappelijk Erfgoed

Dat is het thema waaraan Heemkundekring Vehchele dit jaar aandacht wil besteden.

Op dinsdag 21 januari zal de aftrap plaatsvinden.
Onder de noemer `Historisch Café’ zullen meerdere sprekers over dit onderwerp hun licht laten schijnen. Met een drankje na afloop wordt de avond informeel afgerond.
Iedereen is hierbij welkom, zeker mensen die betrokken zijn, of zich betrokken voelen bij het landschap of het groen en het blauw (water) in onze omgeving.
De bijeenkomst zal zijn in de oude raadzaal van het oude gemeentehuis aan de Markt. 
Aanvang 19.30 uur en de toegang is gratis.

Annemie Burger, oud medewerker bij het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en oud-secretaris van de provincie, thuis in agrifood, groene leefomgeving en regionale economie. Annemie is lid van Heemkundekring Vehchele. Zij vertelt ons over de ontwikkeling van ons landschap naar gelang de maatschappelijke inzichten en behoeften. Zij is o.a. goed thuis in landinrichtingsprojecten zoals ruilverkavelingen. Begin jaren tachtig is hierdoor de omgeving van Veghel drastisch veranderd.
Zij zal ca. 40 minuten de voordracht houden.

Rolf Vonk, medewerker van Erfgoed Brabant, o.a. bekend van de uitzendingen`Parels van de Meierij,  legt de betekenis uit van de cultuurhistorische waardekaart van de gemeente Meierijstad en met name Veghel. Wat is er in ons landschap de moeite waard om zuinig op te zijn en wat vertelt ons landschap ons over onze geschiedenis? 
Als laatste schetsen twee beleidsmedewerkers van de gemeente, J. Willems en Th. Lemmers, de veranderingen in het gebruik en de inrichting van onze leefomgeving als gevolg van andere inzichten en klimaatverandering.
Duur ca. 20 minuten.

Na een uur luisteren, is er tijd voor een (gratis) drankje. Intussen volgt er uitleg over de activiteiten over de Landschapstriënale  die dit jaar in Brabant en zeker in Meierijstad vorm zal krijgen. Vehchele draagt daar graag een steentje aan bij.
De Veghelse bibliotheek zal tijdens het historisch café present zijn met een leesadvieslijst en een uitstalling van boeken die met het landschap te maken hebben.
Duur ca. 20 minuten.
Ons landschappelijk erfgoed is van levensbelang! 

Ook de jaarlijkse excursie zal een landschappelijk karakter hebben.
We zien u graag op dinsdagavond 21 januari.
Toegang is gratis. Na afloop bent u uitgenodigd voor een drankje.

Plaats: het Oude Raadhuis, Markt 1. Aanvang: 19.30 uur