Lezing over het oude Rome door historicus Tom Spamer 23 oktober

Kaart onbeschikbaar

Date/Time
Date(s) - 23/10/2018
19:30 - 22:00

Categories


ALTIJD EN EEUWIG ROME
De lezing geeft een verrassend beeld van een Rome dat velen niet kennen.
De bekende oudheden komen aan bod, maar niet op de gebruikelijke manier.
Dank zij de nieuwste opgravingen en ontdekkingen en vooral de nieuwste
informatietechnieken herrijst het beroemde Forum. Ruïnes krijgen hun uiterlijk terug en de bouw van het Colosseum kan op de voet worden gevolgd. Met een drone, een onbemand vliegtuigje, wordt een rondvlucht gemaakt waarbij de pracht van de keizerstad zichtbaar wordt. Er wordt rondgewandeld door straten en door enkele gebouwen. En dan blijken er naast het bekende Forum ook nog 5 andere keizerfora te zijn, ook allemaal virtueel in oude pracht hersteld. De Basilica van Maxentius heeft gefunctioneerd als een station in New York.
Terug in de tegenwoordige tijd blijkt er een tweede Colosseum te bestaan, maar dan wel vierkant. Daarvoor moet een bezoek worden gebracht aan de opmerkelijke wijk EUR, gebouwd ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling 1942 die nooit is doorgegaan. Er worden
natuurlijk ook wat kerken bezocht met schitterende marmervloeren en fraaie parken. Onder de Sint Pieter zijn er bijzondere graven die absoluut bezocht moeten worden, zoals het graf van Petrus. Er zijn musea die alleen al een reis naar Rome waard zijn. Het eeuwige Rome heeft altijd verrassingen in petto, zelfs een rap in jeugdig tempo….. 
Er wordt ook toeristische informatie vertrekt o.a. over het openbaar vervoer.
Ton Spamer studeerde geschiedenis in Utrecht en doceerde dit vak aan het Peelland-College te Deurne. Daarnaast was hij vice-voorzitter van de Culturele Raad Deurne, lid van het
hoofdbestuur van de Provinciale Bibliotheek-Centrale Noord-Brabant, de Provinciale Bibliotheekcommissie en een aantal landelijke besturen en ministeriële commissies.
Hij geeft cursussen en lezingen over geschiedenis en kunst en publiceerde o.a. over Deurne, Rotterdam en in Duitsland over het laat-middeleeuwse kleinstedelijk patriciaat.

Dinsdag 23 okt, Aanvang 19.30 uur. Raadzaal Markt 1.
Leden gratis. Niet-leden € 2,50.
Volgende lezing door Ton Spamer: maandag 10 december: Heidense oorsprong van kerst- en carnavalsgebruiken.