Home

Onder publicaties zijn de wandelroutes te vinden langs de attentiestenen in Veghel, Zijtaart, Eerde en Mariaheide.

Welkom op de website van heemkundekring Vehchele. Via deze website kunnen de leden en andere geïnteresseerden nader geïnformeerd worden over de activiteiten van onze kring en haar werkgroepen.

Heemkunde

Heemkunde, naar het oude woord heem, is kennis van en onderzoek naar de eigen leefomgeving. Geïnteresseerden hebben zich verenigd in een heemkundige kring binnen de woonplaats. De heemkundekring Vehchele richt haar heemkundige activiteiten op de kernen Eerde, Veghel, Mariaheide en Zijtaart van de gemeente Veghel. Heemkundekring Vehchele is aangesloten bij de stichting Brabants Heem. Deze stichting verbindt de heemkundige kringen en historische verenigingen in Noord-Brabant.

 

 

 


Heemkamer

De heemkamer van onze heemkundekring is gevestigd in “Het Raadhuis” aan de Markt 1 in Veghel. Onze archieven bevatten veel lokaal erfgoed zoals: devotionalia, foto’s, boeken en gereedschappen uit het verleden. Veel historische documenten, foto’s, kaarten e.d. worden gedigitaliseerd en in een eigen database bewaard. De naastgelegen trouwzaal wordt gebruikt door onze heemkundekring voor lezingen. Hiervoor worden sprekers uitgenodigd met onderwerpen over geschiedenis, dialect, Brabantse gewoonten etcetera.

De heemkamer is geopend op donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur (telefoon 06-42966143).

U kunt dan terecht voor informatie, om spulletjes af te geven of gewoon even komen buurten over Veghel. Loop eens binnen! Als u wilt komen wij spullen ook bij u thuis ophalen, scannen of fotograferen.
Neem in dat geval contact op met Henk van der Voort (0413-363651) of mail naar info@vehchele.nl

In de maanden juli en augustus, met carnaval en op algemene feestdagen is de heemkamer gesloten.
Voor dringende zaken kunt u dan contact opnemen met het secretariaat, tel. 06-22457157.

Heeft U bodemvondsten of andere interessante informatie of vragen voor de werkgroep archeologie, dan mail naar archeologie@vehchele.nl.

Veelal heerst de gedachte dat wanneer men melding maakt van een vondst deze moet worden afgestaan. Dat is echter niet waar, de vondst zal worden opgenomen in de landelijke databank Archis, met de registratie waar de vondst zich bevindt. U blijft zelf eigenaar.