Terugblik Brabants Heemdagen, Meierijstad 2 en 3 augustus 2018

Terugblik Brabants Heemdagen

Precies honderd mensen hadden zich aangemeld als deelnemer aan de Brabants Heemdagen. Ze waren afkomstig uit diverse afdelingen van de 123 heemkundekringen van Brabant.
De vier heemkundekringen van Meierijstad hadden de organisatie op zich genomen.

 

 

 

 

Op donderdagmorgen 2 augustus werd in het bestuurscentrum van Meierijstad in St. Oedenrode de officile opening verricht door wethouder Eric van den Boogaard en door vertegenwoordigers van Brabants Heem. Daarna trok men groepsgewijs door St. Oedenrode via kasteel Dommelrode, naar Henkenshage, de Knoptoren, het marktplein en naar de Martinuskerk met het kerkhof. Na het diner in Nijnsel zocht iedereen zijn slaapadres op.

De volgende ochtend werd men al om acht uur op de Noordkade in Veghel verwacht.
Met een eigen of een gehuurde fiets trok een deel van het gezelschap al voor negen uur naar het klooster in Zijtaart. Daar kregen ze van Frans van Asseldonk en zr. Germana ( de laatste overste aldaar) boeiende informatie over het verleden en over de herbestemming.
 De andere vijftig bezoekers kregen eerst een rondleiding door de Noordkade en door SieMei. Zij vertrokken om half elf naar Zijtaart.

 

 

 

 

 

Om half een was iedereen weer terug in de Afzakkerij om van een uitgebreid Lunchbuffet te genieten. Buiten was de temperatuur intussen opgelopen tot 34 graden.
Om twee uur begon de fietstocht naar Schijndel. De vier groepen bezochten De Schaapskooi, de Glazen Boerderij en het Jan Heestershuis, allemaal in een andere volgorde. Ook hier stond telkens weer een deskundige gids klaar om de mensen rond te leiden, al moesten ze wel erg hun best doen om te concurreren met de loomheid die de enorme hitte met zich mee bracht.

Terug op de Noordkade stond om half zeven in de Afzakkerij het dinerbuffet klaar. Iedereen was vol lof over de bezochte locaties.  Vooral de herbestemming van de voormalige CHV-fabrieken en het klooster in Zijtaart hadden bij heel veel mensen grote bewondering geoogst.
Met de nodige ceremoniën werden de Brabants Heemdagen 2018 met een goed gevoel afgesloten.

Volgend jaar zullen er in augustus wederom Brabants Heemdagen zijn. De plaats is nog niet bekend. Alle leden van heemkundekringen kunnen zich hiervoor t.z.t. aanmelden.